Na nabrežju Savinje v Celju, 4. avgust 1932

Fotografija je drag družinski spomin na babico Elizabeto Wagner (roj. Lopata) in očeta, takrat dveletnega, Venčeslava  Wagnerja (sedita na levi). »Babili« Lila, kot smo jo klicali, je bila iz Našic, kjer je spoznala Janka Wagnerja (mojega dedka) na poroki njenega soseda in dedkove sestre. Oba sta bila vdovca. Dedku je prva žena umrla na porodu, babičin prvi mož pa je padel v prvi svetovni vojni. Prva njuna hči je umrla za otroško paralizo, stara le nekaj mesecev. 4. novembra 1930 se jima je rodil moj oče Venčeslav.

V ozadju je viden del stavbe z ostrešjem Stare grofije (na levi) in hiša Na okopih 13, kjer prebiva naša družina že več kot devetdeset let.  Na njej so zelo dobro vidni pol stebri, ki so pa, na žalost, bili odstranjeni po letu 1945. Zahodni del hiše je bil porušen med bombardiranjem med 2. svetovno vojno in ni bil obnovljen, tako da je takrat bil prehod med stavbama precej ožji kot je to danes.

Prispevala: Vlasta Gričar