skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pranje lanu v Hotedršici

Na vasi so imeli sušilnico, kjer so lan sušili, ob njej pa so ga potem trle terice. Jožica Nagode se spominja, da so lan polagali na v zemljo izkopane rove, v katerih so kurili in ga tako sušili. Otrt lan so potem ženske na kolovratu spredle v prejo, ki je morala biti čim bolj enakomerna. Prejo se je navijalo na motovilo, da je nastala štrena. To so potem prali in belili s pepelom bukovih drv, ob čemer so štrene tolkli (kar prikazuje fotografija fotografiji), da so izločili umazanijo, ter dali potem sušit na sonce , da je post ...

Preberi več

Na vasi so imeli sušilnico, kjer so lan sušili, ob njej pa so ga potem trle terice. Jožica Nagode se spominja, da so lan polagali na v zemljo izkopane rove, v katerih so kurili in ga tako sušili. Otrt lan so potem ženske na kolovratu spredle v prejo, ki je morala biti čim bolj enakomerna. Prejo se je navijalo na motovilo, da je nastala štrena. To so potem prali in belili s pepelom bukovih drv, ob čemer so štrene tolkli (kar prikazuje fotografija fotografiji), da so izločili umazanijo, ter dali potem sušit na sonce , da je postala štrena čim bolj bela. Šele tedaj je bila lanena preja pripravljena za tkanje.

 

Lastnica fotografije je D. Lukan.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

prva polovica 20. stoletja

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Hotedršica

Ključne besede

lanarstvo, pridelovanje lana

Datum objave

01.04.2020 21:01

Zadnja sprememba

02.04.2020 07:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam