Zemljevid  

Milan Prosen odposlanec Kralja Petra II. Karađorđevića, Ankara 1940

Oče Ivan Prosen se je iz Gorice preselil v Ilirsko Bistrico, konec 19. stoletja. Tu je dobil službo na bistriškem sodišču. V Ilirski Bistrici s je poročil z Marijo Tivani. Stanovanje sta dobila pri Kranjčevih v Trnovem, kjer se je leta 1902 rodil najstarejši sin Milan, pri krstu je dobil še imena Emil, Frančišek in Jožef. Ko se je družina povečala še za hčerko Marijo z dodatnima imenoma Ivana in Štefanija ter sina Dragutina, z dodatnima imenoma Ludovik in Edvard (kar je za Bistriške prilike bilo zelo nenavad ...

Preberi več

Oče Ivan Prosen se je iz Gorice preselil v Ilirsko Bistrico, konec 19. stoletja. Tu je dobil službo na bistriškem sodišču. V Ilirski Bistrici s je poročil z Marijo Tivani. Stanovanje sta dobila pri Kranjčevih v Trnovem, kjer se je leta 1902 rodil najstarejši sin Milan, pri krstu je dobil še imena Emil, Frančišek in Jožef. Ko se je družina povečala še za hčerko Marijo z dodatnima imenoma Ivana in Štefanija ter sina Dragutina, z dodatnima imenoma Ludovik in Edvard (kar je za Bistriške prilike bilo zelo nenavadno), so se preselili v večji stanovanji k Jelovškovim in Turkovim v stari del Bistrice. Po koncu vojne so kot mnogi uradniki avstroogrske izgubili službo. Tudi Prosenovi. Preselili so se najprej na Sušak in nato v Beograd, kjer so otroci končali šole.

Oba Milan in Dragutin, sta obiskovala vojne šole in bila zelo uspešna. Milan je obiskoval tudi triletno šolo Ecole militaire v Parizu. Kot pomemben vojaški strokovnjak je na Vojni akademiji v Beogradu nekaj let predaval vojaško taktiko. Zelo so ga cenili tudi v Kraljevih krogih. Na mnogih javnih prireditvah je zastopal Kralja Jugoslavije. Leta 1929 se je v Sarajevu poročil z Zdenko Čaleta. V zakonu nista imela otrok. Zato pa so bratovemu vnuku dali ime Milan, kot pravijo, da se ime tako uspešnega strica ne bi pozabilo.

Po drugi vojni je Milan Prosen, sprejel funkcijo pribočnika kraljice Marije v Londonu in jo opravljal do njene smrti. Znanje številnih tujih jezikov mu je odpiralo vrata v turizem, s čimer se je ukvarjal do pozne starosti. Umrl je star devetdeset let, pokopan je v Londonu. Kot zanimivost zapišemo tudi to, da je v arhivih beograjske vojnega ministrstva zapisano, da je rojen v Brezovici pri Ljubljani, kjer je bil dejansko rojen njegov oče. Trnovo in Ilirska Bistrica sta v tem času bila pod Italijo in bi to dejstvo mlademu obetavnemu oficirju lahko škodovalo.

Na sliki: Ankara, 29. okt. 1940, pred palačo turškega parlamenta, podpolkovnik Milan Prosen, skrajni levi, na desni ambasador kraljevine Jugoslavije Sumenković, svetovalec in sekretar ambasade.

Pred kratkim je mladi Milan Prosen doktoriral na beograjski univerzi iz zgodovine umetnosti pa naj mu tem potom tudi Bistričani iskreno čestitamo in se mu zahvaljujemo za podatke o njihovi družini in ohranjanje stikov z rojstnim krajem starega strica. Mladi Milan Prosen je že kar 16 let redni član Beograjske opere in docent na Fakulteti uporabnih umetnosti.  Dr. Milan Prosen je tudi priznani operni pevec beograjske opere kjer uspešno poje že kar 16 let. Hkrati je uspešen in iskani turistični vodič po Beogradu, ki turistom tudi rad zapoje iz svojega bogatega opernega repertoarja.  288/vč

Slika

Lokacija

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1940

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

podpolkovnik Milan Prosen, ambasador Kraljevine Jugoslavije Sumenković

Ključne besede

pomembne osebnosti, oficirji, Kraljevina Jugoslavija, turški parlament, Slovenci po svetu

Datum objave

01.09.2017 07:50

Zadnja sprememba

04.09.2017 07:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam