Matija Tomšič med vojaki l. 1917

Matija Tomšič – Andrjašov z Bača pri Knežaku med svojimi vojaki.

Slika je nastala in bila poslana leta 1917 kot razglednica (kar je bilo v času prve vojne zelo moderno) ženi v Porenje, kamor se je Matijeva družina preselila, medtem ko je bil on v vojski. Kje je fotografija nastala in od kod je bila poslana, nisem mogel izvedeti, mogoče edini dokaz, znamka pošte, je bila pozneje izrezana. Matijev sin Janez je bil namreč zbiratelj znamk in ker ni mogel znamke odlepiti, jo je enostavno izrezal.

Matija Tomšič – Andrjašov z Bača pri Knežaku je bil večkrat odlikovan za hrabrost, tako da je bil v četrtem letu prve svetovne vojne in ker je bil že starejši, umaknjen v zaledje, kjer je uril in pripravljal nove vojake za fronto.

Sliko hrani njegova vnukinja Ana Marija Tomšič z Bača.

Tone Škrlj