skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mama Terezija z otroki

Mama Terzija Voršič z otroki Jožico, Paulino, Ivanko in Feliksom. Posneto okoli leta 1915. Terezijo Voršič so vsi poznali kot Namlihovo mamo. Bila je trikrat poročena. S prvim možem osem mesecev, z drugim osem let in s tretjim osemnajst let. Prvi mož se je poškodoval pri vojaških vajah in je umrl, drugi je umrl za plučnico, tretjega pa je poškodovala krava z rogom in je tudi umrl. Imela je sedem otrok, kasneje še 8 vnukov in 11 pravnukov.  Preživela je dve svetovni vojni in obakrat je bilo vse njeno imetje uničeno. ...

Preberi več

Mama Terzija Voršič z otroki Jožico, Paulino, Ivanko in Feliksom. Posneto okoli leta 1915.

Terezijo Voršič so vsi poznali kot Namlihovo mamo. Bila je trikrat poročena. S prvim možem osem mesecev, z drugim osem let in s tretjim osemnajst let. Prvi mož se je poškodoval pri vojaških vajah in je umrl, drugi je umrl za plučnico, tretjega pa je poškodovala krava z rogom in je tudi umrl.

Imela je sedem otrok, kasneje še 8 vnukov in 11 pravnukov. 

Preživela je dve svetovni vojni in obakrat je bilo vse njeno imetje uničeno. Italjani so jim 1915. leta požgali hišo v Bovcu, drugič pa pa so jim požgali vse v Cvišlerjih pri Kočevju. Večkrat je bila begunka, lačna in ni imela kaj obleči.

Med prvo svetovno vojno je bila z otroci v begunskem taborišču Bruck ob Litvi. V taborišču je bilo okoli 52.000 beguncev in vsak dan je pomrlo predvsem od lakote okoli 150 ljudi. Tam je umrla tudi ena izmed njenih hčera.

Povzeto po članku "Imela sem tri može", ki je bil objavljen v časopisu Novice (25. 1. 1963), ko je Namlihova mama praznovala devetinosemdeseti rojstni dan.

Fotografijo hrani vnuk Srečko Namlih.

Slika

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

okoli leta 1915

Obdobje nastanka slike

1. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Terezija Voršič, Jožica Namlih, Paulina Namlih, Ivanka Namlih, Feliks Namlih

Ključne besede

mama, otroci, otroštvo, spomini

Datum objave

06.07.2020 07:50

Zadnja sprememba

07.07.2020 07:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam