Magajnov večer v njegovih Vremah 1993

Magajnov večer v Vremah 26. marca 1993

Na predvečer 30-letnice smrti dr. Bogomirja Magajne (1904–1963) so domačini iz Vremske doline 26. marca 1993 obudili in počastili spomin na priljubljenega rojaka, zdravnika, specialista za duševne bolezni, in pisatelja poetičnorealističnih, psiholoških novel, tudi s tematiko NOB (narodnoosvobodilnega boja), ki se ga je bil aktivno udeležil (Zaznamovani, Odmev korakov, idr.). In seve tudi kot priljubljenega mladinskega pisatelja (Brkonja Čeljustnik idr.). Kot gosta so v prvo vrsto posadili dr. Zoltana Jana in mene, oba sva pisala o pisateljevem delu, med naju pa še enega domačina, rojenega v Vremah, mladega pesnika Franceta Magajno (Poezija mlade ljubezni, idr.). France Magajna se je imenovala tudi starejši Bogomirjev brat (1895–1971), avtor humoristično naravnanih Žalostnih zgodb o veselih Kraševcih.  Priimek Magajna je v tistih krajih pogost. (sf)