skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ljubitelji drobne grafike

Ga. Darinka Žbogar direktorica Knjižnice Makse Samsa v Ilirski Bistrici, nas je nekaj domačinov sredi osemdesetih let, za katere je vedela, da cenimo drobno grafiko, povezala v obstoječe društvo EXLIBRIS SLOVENIAE v Ljubljani. Seveda je pri tem imel ključno besedo dr. Rajko Pavlovec dolgoletni tajnik tega društva. Uspešno smo povezali ljubezen do knjige z drobno likovno obliko ekslibrisa, ki sodi v opremo vsake knjige. Seveda smo dejavnost kmalu razširili na zbiranje tudi tujih ekslibrisov, pridobivanje lastnih ekslibrisov pri domačih lik ...

Preberi več

Ga. Darinka Žbogar direktorica Knjižnice Makse Samsa v Ilirski Bistrici, nas je nekaj domačinov sredi osemdesetih let, za katere je vedela, da cenimo drobno grafiko, povezala v obstoječe društvo EXLIBRIS SLOVENIAE v Ljubljani. Seveda je pri tem imel ključno besedo dr. Rajko Pavlovec dolgoletni tajnik tega društva. Uspešno smo povezali ljubezen do knjige z drobno likovno obliko ekslibrisa, ki sodi v opremo vsake knjige.

Seveda smo dejavnost kmalu razširili na zbiranje tudi tujih ekslibrisov, pridobivanje lastnih ekslibrisov pri domačih likovnikih, prirejanjem razstav in še posebej s spoznavanjem umetniške govorice teh malih knjižnih lističev prilepljenih v knjige. Vsak ekslibris ne govori le o lastniku knjige, pač pa tudi o lastnikovem  odnosu do knjige. Pridobili smo domače likovnike, tudi učitelje likovnega pouka na šolah in že so si tudi šolarji izdelali svoje eksibrise. Po nekaj letih smo že lahko organizirali razstave ekslibrisov posebej tistih, ki so jih izdelali učenci sami. V maju 1985 pa smo na pobudo društva že sprejeli organizacijo mednarodne razstave ekslibrisov, 26. držav iz celega sveta (tudi vzhodne Nemčije) Razstavljenih je bilo 400 umetniških ekslibrisov..  

Na sliki: Utrinek z otvoritve mednarodne razstave ekslibrisov v Sokolskem domu v Ilirski Bistrici, 17. maja 1985. Skrajno levo stoji zaslužna Darinka Žbogar. (Foto Emil Maraž).

Kar nekajkrat smo v Ilirski Bistrici gostili umetnika Karolyja Andruska iz Sente v Vojvodini, ki je ob   obisku oblikoval minijaturno grafično knjižico z brkinskimi motivi v tehniki lesoreza, sicer pa avtorja nad 4.000 ekslibrisov.

Prof.dr. Rajko Pavlovec 1932-2013 je po starih starših doma iz Kilovč, male vasice nad reko Reko. Njegov stric znani slikar - slovenski krajinar France Pavlovec (1897-1959) pa je rojen v Ilirski Bistrici. (vč)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Foto Emil Maraž

Čas, ki ga prikazuje slika

1985

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Darinka Žbogar in gledalci

Ključne besede

Eksibris, Drobna grafika, ekslibris, Ilirska Bistrica

Datum objave

19.08.2016 11:11

Zadnja sprememba

19.08.2016 11:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam