Zemljevid  

Kurirji na postaji P 2a v Brkinih, 1944

Da bi ojačali partizansko kurirsko povezavo med Mašunom (P 1) in Slavnikom (P 2), so konec leta 1943 sklenili oblikovati novo vmesno kurirsko postajo sredi Brkinov (Čelje, Prelože) P 2a. Zaradi nemške ofenzive in stalnih sovražnih vpadov v Brkine so se kurirji morali stalno seliti. Kurirska pot med Slavnikom in Mašunom je služila poleg prenosa pisnih sporočil tudi za prehode aktivistov OF, tečajnikov in vojaških funkcionarjev. Bila je hkrati pomembna povezava vojaških enot narodno osvobodilnega boja na tem delu Primorske. Prvega k ...

Preberi več

Da bi ojačali partizansko kurirsko povezavo med Mašunom (P 1) in Slavnikom (P 2), so konec leta 1943 sklenili oblikovati novo vmesno kurirsko postajo sredi Brkinov (Čelje, Prelože) P 2a. Zaradi nemške ofenzive in stalnih sovražnih vpadov v Brkine so se kurirji morali stalno seliti. Kurirska pot med Slavnikom in Mašunom je služila poleg prenosa pisnih sporočil tudi za prehode aktivistov OF, tečajnikov in vojaških funkcionarjev. Bila je hkrati pomembna povezava vojaških enot narodno osvobodilnega boja na tem delu Primorske.

Prvega komandirja te postaje Jožeta Žiberna Štefana je zamenjal Slavko Jenko (na sliki stoji skrajni levi), ki ga je julija 1944 nadomestil Stanko Baša, v sredini (vsi iz bližnjega Topolca). Na sliki so še Stanko Čeligoj Lado drugi z leve in še nekaj domačinov.

Kurirska postaja P 2a je delovala do konca svetovne vojne. Potem so bili vsi kurirji ključeni v 1. brigado VDV. 169/vč

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn

Čas, ki ga prikazuje slika

1944

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Kurirji relejne postaje P 2a, Stanko Baša

Ključne besede

Stanko Baša

Datum objave

27.12.2016 20:08

Zadnja sprememba

27.12.2016 20:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam