Zemljevid  

Krst v Brkinih, pred ali med prvo vojno 1914-1918

Pričujoča fotografija je brez podatkov, zato ne vemo kdo je mamica krščenca in kako je krščencu ime pa tudi ne vemo ali je stražmojster otrokov oče ali samo boter. Fotografijo sem dobil v Brkinih. O uniformi stražmojstra pa je Janez Švajncer direktor Vojnega muzeja v Logatcu  povedal, da gre za lepo sliko stražmojstra (nemško Wachtmeister) avstrijskega orožništva. Na ovratniku ima tri srebrne vezene zvezdice in srebrn trak za zvezdicami pa še okrogel gumb z avstrijskim orlom. V rangu gre za višjega podoficirja ...

Preberi več

Pričujoča fotografija je brez podatkov, zato ne vemo kdo je mamica krščenca in kako je krščencu ime pa tudi ne vemo ali je stražmojster otrokov oče ali samo boter. Fotografijo sem dobil v Brkinih.

O uniformi stražmojstra pa je Janez Švajncer direktor Vojnega muzeja v Logatcu  povedal, da gre za lepo sliko stražmojstra (nemško Wachtmeister) avstrijskega orožništva. Na ovratniku ima tri srebrne vezene zvezdice in srebrn trak za zvezdicami pa še okrogel gumb z avstrijskim orlom. V rangu gre za višjega podoficirja (narednika). Pomembnost stražmojstrovega čina  poudarja še sablja oficirske oblike, ki pa ni ponikljana kot so bile oficirske. Po trakovih na rokavih, sodi Švajncer, da je imel orožnik najmanj 18 let službe. V tem času bi si prislužil vsaj štiri redna odličja: jubilejni medalji 1998 in 1908, tudi kak zaslužni srebrni križec, morda pa tudi kakšno medaljo rdečega križa, če je njegova služba segala v vojni čas. Čudno se mu zdi, da nima na sebi medalj, saj so se nosilci radi ponašali z njimi. Med vojno pa jih niso prav radi obešali.

183/vč

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligj

Čas, ki ga prikazuje slika

1914 - 1918

Obdobje nastanka slike

1. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

Neznani

Ključne besede

Krst v Brkinih

Datum objave

17.01.2017 11:55

Zadnja sprememba

17.01.2017 11:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam