skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mlade tiskarje je ob sprejemu v kolektiv tovarne »Kočevski tisk« čakal poseben obed krsta. Postali so namreč Gutenbergovi nasledniki. Tak krst je bil že omenjen leta 1962 v časopisu Novice. Nada Hren, ki je prispevala fotografijo, pa se spominja, kako so leta 1976 učenci grafične šole postali pomočniki in Gutenbergovi nasledniki. Pri sprejemu v »Ceh črnih umetnikov« jih je čakal zelo barvit in moker obred. Po obrazu so jih najprej namazali s tiskarsko barvo, jih posedli na stol na katerem je bila 10 cm debela in z ledeno vodo prep ...

Preberi več

Mlade tiskarje je ob sprejemu v kolektiv tovarne »Kočevski tisk« čakal poseben obed krsta. Postali so namreč Gutenbergovi nasledniki. Tak krst je bil že omenjen leta 1962 v časopisu Novice.

Nada Hren, ki je prispevala fotografijo, pa se spominja, kako so leta 1976 učenci grafične šole postali pomočniki in Gutenbergovi nasledniki.

Pri sprejemu v »Ceh črnih umetnikov« jih je čakal zelo barvit in moker obred. Po obrazu so jih najprej namazali s tiskarsko barvo, jih posedli na stol na katerem je bila 10 cm debela in z ledeno vodo prepojena goba, potem pa jo jih zalili še z vedrom vode. Po prebrani epistoli z resnimi nauki in humornimi domislicami so postali Gutenbergovi nasledniki. Dobili so diplomo z žigom in svojimi inicialkami. Po krstu pa je sledila še zabava, zanjo pa so morali prispevati kar polovico svoje prve plače.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Nada Hren

Čas, ki ga prikazuje slika

1976

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Kraj

Kočevje

Osebe na fotografiji

Hiti - krstitelj, Jože in Srečko - zalivalca, Mato - mojster barve, Dušan, Tone, Nada, Milan, Srečko, Alojz, Miro, Stanko - Gutenbergovi nasledniki

Ključne besede

krst, Kočevski tisk, Gutenbergovi nasledniki, običaji, šege, obredi

Datum objave

10.12.2020 09:49

Zadnja sprememba

10.12.2020 09:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam