skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kosci na župnijskem travniku pod šmarsko Kalvarijo, poleti 1947

Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.   Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo pe ...

Preberi več
Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.
 
Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo petje brusnih kamnov s travnika. Mama je doma vedno pripravljala žgance in gobovo župo za zajtrk. Sušenje in spravilo krme je bil nekoč prijeten obred.

Na fotografiji so kosci s takratnim šmarskim dekanom Jakobom Rihterjem.

Od leve proti desni: Zepa Matjaž, Ivan Vahen, Štefan Lorger, Frac Ror, Ivek Zupanc, Matija Gorjup, Novak Franč, Božiček Miha, Stanko Čakš, g.dekan Jakob Rihtar, Gregor Nunčič, Anton Golčman, Miha Bač, Rok Metličar, Zepa Novak in Franc Krušič.

Prispeval: Jožef Čakš

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Slavko Ciglenečki

Čas, ki ga prikazuje slika

1947

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Šmarje pri Jelšah

Ključne besede

košnja, kmečka opravila

Datum objave

30.06.2021 10:29

Zadnja sprememba

30.06.2021 10:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam