Zemljevid  

" Kdor vinarja ne shrani, se krone brani..."

«Kdor vinarja ne shrani, se krone brani! …« Za konec 19. stoletja je finančno ministrstvo Avstro ogrske monarhije pripravilo novo finančno reformo. Do tedanjo valuto, izraženo v šilingih  in goldinarjih, je nadomestila nova kronska valuta: 1 krona po novem je predstavljala  100 vinarjev, omogočila naj bi enostavnejše obračunavanje… Valuta je ohranila srebrne apoene za 1 K, 2K in 5 Kron pa tudi zlatnike za 10, 20, 50 in 100 kron. Najmanjša apoena, bakreni 1  in 2 vinarja, so uporabniki imenovali tudi n ...

Preberi več

«Kdor vinarja ne shrani, se krone brani! …«

Za konec 19. stoletja je finančno ministrstvo Avstro ogrske monarhije pripravilo novo finančno reformo. Do tedanjo valuto, izraženo v šilingih  in goldinarjih, je nadomestila nova kronska valuta: 1 krona po novem je predstavljala  100 vinarjev, omogočila naj bi enostavnejše obračunavanje… Valuta je ohranila srebrne apoene za 1 K, 2K in 5 Kron pa tudi zlatnike za 10, 20, 50 in 100 kron. Najmanjša apoena, bakreni 1  in 2 vinarja, so uporabniki imenovali tudi nežke. Na sliki, na ovojčku, sta predstavljena nova kovanca. Avstrijski kovanci iz tega obdobja veljajo še danes za izredno lepo oblikovan denar in so med numizmatiki zelo cenjeni.

Uveljavitev nove valute je pospremila obsežna aktivnost med ljudstvom pa tudi med šolsko mladino,  ki so jo vedno znova in znova vabili k varčevanju.

Na sliki: za šolsko mladino so pripravili »ovojček« za shranjevanje privarčevanega denarju in ga opremili z raznimi zgodbami o koristnosti varčevanja. Pogosto so varčevanje primerjali s čebelami in njihovim skrbnim nabiranjem medu…

Privarčevani drobiž so šolarji prinesli v šolo k učiteljem, ki so ga predali šolski hranilnici. Predstavljeni Ovojček na sliki je ohranila gospa Pavlina Šlenc iz Gornjega kraja, Ilirska Bistrica. 274VČ.

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

n.n,

Čas, ki ga prikazuje slika

1892

Obdobje nastanka slike

Do 1. svetovne vojne

Osebe na fotografiji

oseb ni

Ključne besede

Ovojček za hranilne vloge

Datum objave

07.07.2017 10:38

Zadnja sprememba

07.07.2017 10:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam