Jurjevanje, Celje, ok. 1935

Celjski mladeniči na konjih na jurjevo v domnevno pred staro ekonomsko šolo. Med njimi so prepoznani z leve: 1. Ignac Koželj (Škofja vas), 4. Franc Golhleb in  6. Jože Gabron (oba Hudinja).  Vsi trije so bili po 2. svetovni vojni poznani furmani v širši celjski okolici.

Na celjskem je še danes živa zelo bogata tradicija jurjevanja (23. aprila) v Laškem, Mozirju, Slovenskih Konjicah in Šentjurju. V Celju je, kot poroča časopis Nova doba, v začetku tridesetih 20. stoletja za prirejanje jurjevanja oz. Gjurgjevega dne (po pravoslavnem koledarju 6. maja) v duhu tedanje države Kraljevine Jugoslavije »skrbela« celjska vojaška garnizija. Ali so navedeni mladeniči sodelovali v okviru »garnizijskega« jurjevanja ne moremo z gotovostjo potrditi.

Jurjevanje na Starem gradu.

V sredo 6. t. m., na Gjurgjev dan, zjutraj je odšlo vojaštvo celjske garnizije v spremstvu številnega meščanstva, rezervnih častnikov ter zastopnikov korporacij in društev na Stari grad, kjer se je vršilo živahno in prisrčno jurjevanje ob zvokih oddelka mariborske vojaške godbe in orkestra ciganov, ki služijo v Celju vojaški rok. Udeleženci so se dopoldne vrnili v mesto. Letošnje jurjevanje je zopet pokazalo, kako iskrene so simpatije, ki jih goji narodno prebivalstvo do naše junaške vojske.

Nova doba, 8. maja 1931, št 37, str. 1

Prispeval: Erih Gabron