Iz Zagorja k vojakom, 1950

Odhod  mladih na služenje vojaškega roka v nekdanjo JLA, h sudatom, se je reklo,  je bil še sredi 20. stoletja svojevrstno praznovanje. V Zagorju na Pivki so fanta, ki je bil vpoklican,  pospremili vsi vaški fantje njegovih let. Do železniške postaje v Št. Petru/Pivki. Tako tudi mene, –  Konje so zapregli pred lojtrance/lojtrni voz in se uro ali dve pred odhodom običajnega transportnega vlaka odpeljali iz vasi.Zato. ker je bilo treba narediti marsikak  ovinek, od gostilne do gostilne, odplakniti grenkobo in z vinom dvigniti razpoloženje do ustrezne hrupnosti in postavljaškega veselja. Zato je bil zmeraj zraven tudi godec. Navadno Andrejc  Marozen.  – Vpoklicani:  Mile Šimcov, Tone Mrtinkov in Stane Čopčov (vsi letnik 1930)  — stojijo pred vozom kot  trdna  falanga  – spremstvo pa je že na lojtrancah. Zagorski famtje, rojeni oholi leta 1933.

Cugli/vajeti so po odhajajočem bratu Stanetu ostali meni, ki naj bi doma  ohranil živino in vse drugo na kmetiji, dokler brat ne bo odslužil. Zato sem se za dve leti odrekel gimnazijskemu šolanju. (sf)