skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Iz kulturne preteklosti Šmarja pri Jelšah

V Šmarju pri Jelšah se je amaterska gledališka dejavnost razvila v obdobju med obema vojnama. Politična delitev na katoliški in liberalni tabor je izzvala tekmovalnost, tako da sta v tistem času aktivno delovali dve gledališki skupini, dva pevska zbora ter tamburaški orkester. Leta 1932 je bila ustanovljena še godba na pihala. Skromnemu trgu Šmarje pri Jelšah sredi izrazito kmečkega okolja je pestro in družabno življenje pomenilo sprostitev in pozabo vsakdanjih težav. Prireditve so se največkrat odvijale ...

Preberi več

V Šmarju pri Jelšah se je amaterska gledališka dejavnost razvila v obdobju med obema vojnama. Politična delitev na katoliški in liberalni tabor je izzvala tekmovalnost, tako da sta v tistem času aktivno delovali dve gledališki skupini, dva pevska zbora ter tamburaški orkester. Leta 1932 je bila ustanovljena še godba na pihala. Skromnemu trgu Šmarje pri Jelšah sredi izrazito kmečkega okolja je pestro in družabno življenje pomenilo sprostitev in pozabo vsakdanjih težav. Prireditve so se največkrat odvijale v majhni dvoranici z odrom v gostilni Habjan. Člani kulturnih skupin so s svojim prizadevanjem in ljubeznijo do umetnosti in kulture dosegali visoko kvaliteto in umetniško vrednost, s čimer so postavili temelje kulturne tradicije v našem kraju.

Na fotografiji:

Kulturna skupina društva Sokol Šmarje pri Jelšah. Opereta v treh dejanjih - Mežnarjeva Lizika, uprizorjena v Šmarju leta 1938.

 

Vir: Arhiv Domoznanska zbirka Knjižnice Šmarje pri Jelšah

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1938

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Šmarje pri Jelšah

Ključne besede

gledališče, kultura

Datum objave

03.12.2019 10:54

Zadnja sprememba

03.12.2019 12:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam