Zemljevid  

Ivan Bilc, čebelar in inovator, Ilirska Bistrica, Dolenjske Toplice 1912

Ivan Bilc (1874-1939) je obiskoval ljudsko šolo v Trnovem pri Ilirski Bistrici in trgovsko šolo na Reki. S čebelarstvom se je srečal doma verjetno pri Antonu Žnideršiču s katerim sta bila vrstnika in sošolca. Velik čebelnjak je postavil na sončni rebri nad rečico Bistrico. Želja po boljšem zaslužku ga je vodila dvakrat v Dolenjske Toplice, kjer je odprl trgovino s čebelarsko opremo. Z Antonom Žnideršičem sta organizirala čebelarske opazovalnice na Kranjskem. Da se je Ivan Bilc dodobra poglobil v čebelarstvo priča nje ...

Preberi več

Ivan Bilc (1874-1939) je obiskoval ljudsko šolo v Trnovem pri Ilirski Bistrici in trgovsko šolo na Reki. S čebelarstvom se je srečal doma verjetno pri Antonu Žnideršiču s katerim sta bila vrstnika in sošolca. Velik čebelnjak je postavil na sončni rebri nad rečico Bistrico. Želja po boljšem zaslužku ga je vodila dvakrat v Dolenjske Toplice, kjer je odprl trgovino s čebelarsko opremo. Z Antonom Žnideršičem sta organizirala čebelarske opazovalnice na Kranjskem. Da se je Ivan Bilc dodobra poglobil v čebelarstvo priča njegova inovacija potovalnega voza za prevoz čebel na pašo. Voz je razstavil na 53. shodu avstro-ogrskih in nemških potovalnih učiteljev  leta 1908 v Dunajskem Novem mestu in za svojo inovacijo prejel veliko srebrno državno medaljo in častno darilo dunajskega Novega mesta.

Vrnil se je v Ilirsko Bistrico in z Antonom Žnideršičem prilagodil svoj potovalni voz za prevoz AŽ panjev. Leta 1910 se je poročil s Haniko Krebelj, veziljo Ilirskega sokolskega prapora.  (1908).

Do svetovne vojne je spet bil v Dolenjskih Toplicah, se vrnil v Bistrico in bil mobiliziran v Tirole. Po končani vojni je odprl gostilno v starem delu Ilirske Bistrice in v kriznih letih doživel finančni zlom. Trdneje se je povezal z Antonom Žnideršičem in njegovim čebelarstvom. Oba sinova, Albina in Milovana je vključil v aktivno čebelarstvo.

Na sliki: Bilčev potovalni voz za prevoz čebel na pašo v pripravi na razstavo. Na levi Ivan Bilc z s soprogo Haniko in dvoletnim sinom Albinom. (244/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn

Čas, ki ga prikazuje slika

1912

Obdobje nastanka slike

Do 1. svetovne vojne

Osebe na fotografiji

Ivan Bilc, z družino in čebelarji

Ključne besede

Ivan Bilc, čebelarski voz

Datum objave

19.04.2017 00:54

Zadnja sprememba

09.05.2017 12:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam