ISTRSKI PLANINCI ZA CELOVITO ISTRO, 1987

Zadnjo nedeljo v aprilu, 26.4. 1987 so se zbrali na Slavniku predstavniki sedmih planinskih društev z območja Istre. Ugotavljali so, da je celovitost Istre ogrožena. Istra je razdeljena na množico občin in med  dve republiki, kar onemogoča obravnave skupnih interesov ljudi, ki živijo na tem območju: Slovencev, Hrvatov in Italijanov. Vprašali so se, kaj lahko organizirani planinci in planinska društva, ki delujemo na tem območju, pripomoremo k izboljšanju stanja.

Ustanovili so koordinacijski odbor PD Glas Istre iz Pulja, Planik iz Umaga, Pazinka iz Pazina, Oljak iz Opatije, PD Sežana, PD Snežnik Ilirska Bistrica in Obalno društvo Koper. Zastavili so si nekaj konkretnih nalog: ponudili bodo stare in na novo oblikovane planinske poti bodisi vzdolž Čičarije, pa tudi prečne kot: Solinarsko pot od morja do Bele Krajine, izdali naj bi planinski vodnik po Istri in ponudili obiske številnih markantnih istrskih vrhov, postavili še kakšno planinsko postojanko, trdneje povezali istrska planinska društva, tudi z številnejšimi medsebojnimi obiski članstva in mladine …

Čez dve leti, je PD GLAS ISTRE iz Pulja že odprla odprlo na novo zgrajeno kočo pod Brajkovim vrhom 1092 m sredi Istre. Izpod peresa Karla Kocjančiča in Branka Bratuša Ježka je leta 1997 je izšel Vodnik po Slovenski Istri, Čičariji, Brkinih in Krasu. Zahvaljujoč planinskim entuziastom postaja tudi Istra vse bolj znana v slovenskem in hrvaškem prostoru in širše.

Na sliki: predstavniki PD Pazinka Pazin, PD Umag, PD Sežana, PD Snežnik Ilirska Bistrica in OPD Koper na prvem sestanku koordinacije istrskih planinskih društev.