... in nato smo se povzpeli navzdol!"

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je pomenil svojstven vrh planinske dejavnosti s planinskim podmladkom v PD Snežnik Ilirska Bistrica. Med leti 1970 in 1991 je podmladek PD štel 1.156 članov. V letu 1989 je društvo doseglo najvišje število članstva in se je z 11% v društvo zajetega prebivalstva povzpelo na 4. mesto v Sloveniji. Član PD je bil celo vsak 9. prebivalec občine Ilirska Bistrica.

Mlade člane so pri planinskem delu vodili marljivi planinski vodniki in mentorji, praviloma prosvetni delavci na vseh osnovnih šolah in si prislužili številna priznanja in nagrade tudi republiška ter zvezna priznanja. Tako se je nekaj dnevnega nagradnega srečanja na Durmitorju v Črni gori udeležilo 12 pionirjev iz vseh bistriških šol planincev, dvoje mladih planincev se je za nagrado udeležilo evropskega srečanja v Švici. Doma pa so sprejemali obiske mnogih, ki so želeli videti kaj in kako delajo v Ilirski Bistrici s planinskim podmladkom.

Je pa delo z mladimi bilo ne samo poučno, temveč tudi mnogokrat duhovito in prisrčno.

Npr.: Ko je prvošolec planinec našteval kaj vse storijo, ko na planinskem izletu pridejo na cilj, je dejal da zavriskajo, zapojejo, se razgledajo po okolici in popijejo domačo nalogo! (Za domačo nalogo so morali namreč na izlet prinesti tetra pak s sokom). In Tonček: », … po končanem obisku gore smo se z vrha povzpeli navzdol. Tretješolka Irena pa je na proslavi 70 letnice PD Snežnik odgovarjala zakaj hodi v hribe in odgovorila: « … zato, ker je v hribih tako dober zrak, ki človeku sploh ne škoduje!«

Pa srečno mladi planinci tudi v bodoče!

Na sliki: Na planinskem izletu nad Ilirsko Bistrico, 1975 na Ravnice, izlet je vodil mladinski vodnik Vlado Dekleva.