Ilirsko bistriški sokol Janko Kovačič v Osijeku, 1912

»Pred drugim hrvaškim vse sokolskim zletom avgusta 1911 v Zagrebu je osiješka župa od hrvaške vlade dobila denar za stroške župskega telovadnega učitelja. Za to delo je bil na razpisu izbran Janko Kovačič. Postal je aktiven član sokolskega društva OSIJEK 1. Kasneje je sodeloval pri ustanovitvi novih sokolskih društev v okolici Osijeka. Kot član tekmovalne reprezentance osiješkega Sokola je nastopil na vseslovanskem sokolskem zletu v Petrogradu, kjer si je v mnogoboju delil drugo mesto z ruskim tekmovalcem. Med pripravami za zlet v Pragi je bil eden od dveh predstavnikov Strossmayerjeve župe iz Osijeka in je sodeloval na 9. redni skupščini Hrvaške sokolske zveze 27. maja 1912 v Splitu. Junija istega leta je kot član sokolskega društva Osijek 1 nastopil na prvem zletu Slovanske sokolske zveze, ki je bil hkrati tudi šesti zlet češkega sokolstva. V višjem tekmovalnem razredu si je delil osmo mesto in bil najuspešnejši med hrvaškimi sokoli iz vseh sokolskih žup. Čeprav je v Osijeku živel kratek čas, je pomembno prispeval k razvoju sokolskega gibanja kot tekmovalec, organizator in tekmovalni učitelj. Po vrnitvi v Ilirsko Bistrico je bistriške sokole 11. avgusta 1912 popeljal na zlet Hrvaške sokolske župe Vitezić v Lovranu. Njegovo sokolsko kariero je prekinil začetek prve svetovne vojne. …«

Na sliki Janko Kovačič (1887-1922) v Osijeku, sedi med sokolskimi tovariši, tretji z desne. Gornja sokolska slika še danes visi na domu Janka Kovačiča pri Cvetanovih v Smrjah pod Premom.

Več preberite v knjigi »Slovenci v Hrvaškem športu« Janko Kovačič, prva in druga knjiga Eduarda Hemarja. Članek o Janku Kovačiču, avtorja Vojka Čeligoja