Zemljevid  

Ilirska Bistrica, pogled proti cerkvi sv. Jurija. 1950

Manj znan pogled na Ilirsko Bistrico, natančneje pogled na del kraja, kjer začne staro mestno jedro, na začetek Levstikove ulice. Skupina hiš, v lasti Domladiševe družine: Velika mestna stavba na levi, danes Levstikova ulica št. 8, zanjo, na skrajni levi se še vidi del rečice Bistrice, ki kmalu »ponikne« pod hišo in se znova pojavi v dolžini cca 100 m, da bi spet izginila pod Hodnikovo hišo. Gnala je njihova mlinska kolesa, ter nadaljevala pot pod sedanjim Titovim trgom. Nekoč je poganjala še vrsto vodnih ...

Preberi več

Manj znan pogled na Ilirsko Bistrico, natančneje pogled na del kraja, kjer začne staro mestno jedro, na začetek Levstikove ulice.

Skupina hiš, v lasti Domladiševe družine: Velika mestna stavba na levi, danes Levstikova ulica št. 8, zanjo, na skrajni levi se še vidi del rečice Bistrice, ki kmalu »ponikne« pod hišo in se znova pojavi v dolžini cca 100 m, da bi spet izginila pod Hodnikovo hišo. Gnala je njihova mlinska kolesa, ter nadaljevala pot pod sedanjim Titovim trgom. Nekoč je poganjala še vrsto vodnih koles za Ivetovo žago in mlin. Tudi velika stavba na desni je pripadala Domladiševi družini (Danes Levstikova 10). V njej je bila nekoč gostilna z Bistriško čitalnico. V gostilno je na prelomu stoletja zahajal tudi poročnik Rudolf Maister, ki je bil tu na vojaških vajah in napisal marsikatero pesem. V spodnjem delu slike so Domladiševa skladišča, ki jih danes ni več. V prednji stavbi smo domači mulci v počitnicah zbijali »kašete za sadje«. Zase vem, da sem si tako zaslužil prvo skromno obleko. Nekateri pa so bili še bolj pridni. Na desni lepo izstopa cerkev Sv. Jurija, ki jo omenja tudi že Valvasor. (Zvonik so dozidali leta 1883).

Na zgornjem delu slike domačini še prepoznamo velike stavbe zgrajene med obema vojnama: banko, občino, kavarno, knezovo graščino, sokolski dom ter nove stavbe zgrajene med vojnama, ki so na današnji Rozmanovi ulici in Samsovo hišo s stolpičem. (392/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1950

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Ni oseb

Ključne besede

Ilirska Bistrica, panoramo, detalj

Datum objave

13.07.2018 17:06

Zadnja sprememba

13.07.2018 17:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam