Ilirska Bistrica na Kavarni Evropa

Ilirska Bistrica je še v LR Sloveniji spadala med industrijska mesta. Delovalo je veliko tovarn in delovnih organizacij, kot se je takrat reklo podjetjem, med katerimi so bile najbolj znane Lesonit, TIB Transport, Plama, Grafika, Vezene, Topol, Kmetijska zadruga, podružnica Ete,… V srednji šoli smo se vedno s Postojnčani prepirali katero mesto je lepše in kdo ima kaj več kot drugi. Kako ponosen sem bil, ko sem takrat odkril narisan zemljevid LR Slovenije, na mestu kjer je naša Bistrica pa je bil narisan tovarniški dimnik in pripis Ilirska Bistrica. Narisani dimnik je celo prekrival Postojno, katera sploh ni bila omenjena. Takrat so bila bistriška podjetja močna in objavljena razglednica Ljubljane poslana leta 1963 prikazuje to moč. Na elitni in prometni lokaciji med Slovensko, takrat Titovo cesto in Gosposvetsko ulico, na stavbi Kavarne Evropa se je bohotil velik reklamni napis: Lesonit Ilirska Bistrica in komercialna imena izdelkov tovarne: Lesomal, Lesomin, Melanit. Dodan je bil tudi logotip Lesonita, ki je ponazarjal stiskalnico- srce tovarne. Danes sta od naštetih podjetij ostala le še Lesonit in Plama, TIB Transport pa je, ironično, odpeljal v Postojno- brez vztrajnikov. Bržkone so bili v Luki Koper.