Igralci igre Rožmarin v Slivnici pri Celju, 1932

Iz spominov:
»V starih časih, ko še ni bilo televizije in skorajda ne radia, so po malo večjih vaseh delovale dramske skupine, sestavljene iz domačih fantov in deklet. Predstave so bile vedno dobro obiskane. Tudi gostovali so. Pričujoča fotografija prikazuje eno takšnih skupin, ki je delovala v Slivnici pri Celju in je na štefanovo leta 1932 odigrala igro Rožmarin. Na sliki s harmoniko je moj oče Franc Vodeb (1905–1990), ki je po končani predstavi zabaval igralce in obiskovalce. Med igralci so tudi moji teti Martina in Leopoldina ter stric Jožko. Oče mi je večkrat pripovedoval, kako so imeli vaje včasih kar pri njih doma, saj so bili pri hiši kar trije ›igralci‹. Nekoč so vadili za igro v času, ko naj bi v hlevu poskrbeli za živali, dokler ni vstopil njihov oče in je opazil prazne jasli. Vaj je bilo za tisti dan konec.

Prispeval: Maks Vodeb (Celje)

Objavljeni tudi: Novi tednik, 12. januar 2017, št. 2, str. 46