skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gradnja železniške proge Grobelno–Rogatec v Šmarju pri Jelšah, 1903

Za izgradnjo lokalne železnice Grobelno–Rogatec, s podaljškom industrijskega tira do Dobovca, so na Dunaju ustanovili delniško družbo Rogaške železnice. Ta je poskrbela za potreben investicijski kapital, poleg tega pa je bilo potrebno dodati še nekaj družbenega kapitala, ki so ga v obliki delnic prispevali razni posestniki od Šentjurja do Dobovca. Nekateri so bili tudi od drugod, med njimi je najbolj izstopal hrvaški škof Josip Juraj Strossmayer. Iz Šmarja pri Jelšah so delnice kupili Občina, Hraniln ...

Preberi več

Za izgradnjo lokalne železnice Grobelno–Rogatec, s podaljškom industrijskega tira do Dobovca, so na Dunaju ustanovili delniško družbo Rogaške železnice. Ta je poskrbela za potreben investicijski kapital, poleg tega pa je bilo potrebno dodati še nekaj družbenega kapitala, ki so ga v obliki delnic prispevali razni posestniki od Šentjurja do Dobovca. Nekateri so bili tudi od drugod, med njimi je najbolj izstopal hrvaški škof Josip Juraj Strossmayer. Iz Šmarja pri Jelšah so delnice kupili Občina, Hranilnica in posojilnica ter šmarski trgovci in gostilničarji Tarschitz, Jagodič, Tančič, Falim, Wagner in Laschnigg.

Prvi vlak je po železniški progi med Grobelnim in Rogatcem zapeljal 21. decembra 1903. Proga je bila na tej relaciji zgrajena zaradi razvoja turizma, kmetijstva in industrije, saj je po izgradnji prvih železniških prog na Slovenskem na območju Obsotelja nastalo prometno zatišje. Železniška povezava je bila pomembna tudi zaradi prevoza gostov v zdravilišče Rogaška Slatina, ki so jih pred tem prevažali s kočijami iz železniške postaje v Poljčanah. Z vlakom pa je bilo lažje razvažati tudi mineralno vodo iz rogaških vrelcev, ki so jo že od konca 17. stoletja pošiljali po vsej Evropi. Številnim industrijskim obratom, ki so se ukvarjali z lesarstvom, steklarstvom in kamnoseštvom, je železniški promet omogočal enostavnejši prevoz izdelkov v druge kraje Slovenije ter tudi po Evropi.

Literatura: K. Rustja: 100 let Posoteljskih prog, Šmarje pri Jelšah 2003

Fotografija je iz domoznanske zbirke Knjižnice Šmarje pri Jelšah.

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Fran Jurkovič

Čas, ki ga prikazuje slika

1903

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Šmarje pri Jelšah

Ključne besede

železnice, železniške proge, gradnja

Datum objave

23.01.2020 08:06

Zadnja sprememba

23.01.2020 09:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam