skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gradnja tovarne "Fallersa" - Lesonit

Leta 1938 je bila v Trstu ustanovljena delniška družba »Fallersa«. Ime so sestavljale kratice besed »fabrica lastre, legno, reintegrato, societa anonima«. Družbo je ustanovilo pet delničarjev, med njimi je bil večinski, preko 70-odstotni, knez Hugo Windischgraetz, ki je imel v lasti že tovarno vezanih plošč v Pivki, furnirnico v Prestranku, lesni obrat v Postojni in druge lesnopredelovalne obrate. Prvotno so tovarno nameravali postaviti v Postojni, vendar so se kasneje zaradi proizvodnega postopka, ki je zahteval velike količine ...

Preberi več

Leta 1938 je bila v Trstu ustanovljena delniška družba »Fallersa«. Ime so sestavljale kratice besed »fabrica lastre, legno, reintegrato, societa anonima«. Družbo je ustanovilo pet delničarjev, med njimi je bil večinski, preko 70-odstotni, knez Hugo Windischgraetz, ki je imel v lasti že tovarno vezanih plošč v Pivki, furnirnico v Prestranku, lesni obrat v Postojni in druge lesnopredelovalne obrate. Prvotno so tovarno nameravali postaviti v Postojni, vendar so se kasneje zaradi proizvodnega postopka, ki je zahteval velike količine vode, odločili, da jo postavijo v Trnovem oziroma Ilirski Bistrici (takrat Villa del Nevoso). Lokacija v Trnovem je bila poleg bližine reke Reke primerna tudi zaradi bližine železnice in reškega pristanišča. Prva gradbena dela so stekla leta 1940, že leta 1943 pa so bila v veliki meri končana montažna dela strojev in opreme. Tovarna je bila v vojni leta 1945 bombardirana in poškodovana. Po vojni in obnovi tovarne se je mlad in neizkušen kolektiv spoprijel z začetnimi težavami in neznankami v proizvodnem procesu. Prve lesonitne plošče so bile izdelane 16. aprila 1946 in so bile prve vlaknene plošče v Sloveniji in na Balkanu. Prvo linijo po mokrem postopku je leta 1979 zamenjala druga proizvodna linija po suhem postopku. Podjetje Lesonit je leta 2000, le nekaj let po stečaju, prevzela italijanska korporacija Fantoni Spa, ki je tovarno tehnološko popolnoma posodobila in v letih 2006 ter 2007 zagnala novo, tretjo proizvodno linijo proizvajalca Siempelcamp. Danes je tovarna Lesonit ena najmodernejših tovrstnih tovarn v svetovnem merilu.

Za fotografa se je pred gradbišče tovarne verjetno postavil kakšen gradbeni inženir, vsaj  sodeč po bleščečem usnjenem jopiču, ki izdaja pomembnost človeka. Fotografija je nastala marca 1942, zanimiv pa je tudi pogled na tehnike gradnje in raznorazne pripomočke in priprave.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Primož Rojc

Čas, ki ga prikazuje slika

marec 1942

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Ključne besede

Ilirska Bistrica, Lesonit, gradnja

Datum objave

10.09.2016 06:08

Zadnja sprememba

10.09.2016 06:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam