skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gradac - Šola vojaške državne varnosti (spominska plošča)

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 ...

Preberi več

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 borcev in bork. Šolanje je potekalo tudi v prostorih stare železniške postaje. 

Prvi komandant šole je bil Vinko Bon, komisar pa španski borec Jože Berkopec -Mišel.

Spominska plošča ob vhodu v grad je bila odkrita 1.10.1961.  

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Matjaž Rus

Čas, ki ga prikazuje slika

2. svetovna vojna

Kraj

Gradac

Ključne besede

Gradac, Metlika, Bela krajina, 2. svetovna vojna

Datum objave

17.11.2020 17:01

Zadnja sprememba

17.11.2020 17:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam