Zemljevid  

Geometrijsko središče občine Ilirska Bistrica

Po vzgledu GEOSA / Geometrijskega središča Slovenije, z določitvijo pomembne simbolične točke v neposredni bližini Vač blizu Litije, je med planinci kar nekaj časa tlela zamisel, da bi tudi v naši občini, ki sodi med največje v Republiki Sloveniji, poiskali takšno točko. Točka bi lahko ponudila možnosti zbiranja občanov ob simboličnih dogodkih ali kot zanimivo turistično točko v občini Ilirska Bistrica. Prav s strani PD smo sprožili postopek za dosego te zamisli. Pri tem nam je pomagal domačin dipl. ing. geodezije Leon Maričič z n ...

Preberi več

Po vzgledu GEOSA / Geometrijskega središča Slovenije, z določitvijo pomembne simbolične točke v neposredni bližini Vač blizu Litije, je med planinci kar nekaj časa tlela zamisel, da bi tudi v naši občini, ki sodi med največje v Republiki Sloveniji, poiskali takšno točko. Točka bi lahko ponudila možnosti zbiranja občanov ob simboličnih dogodkih ali kot zanimivo turistično točko v občini Ilirska Bistrica.

Prav s strani PD smo sprožili postopek za dosego te zamisli. Pri tem nam je pomagal domačin dipl. ing. geodezije Leon Maričič z nasveti in iskanju stikov z ustreznimi organi. Na fakulteti za geodezijo (Aleš Marjetič) so nam izračunali položaj željene točke in jo locirali na pobočju med Ahcem in Gabrovcem. Pobudniki so se posvetovali tudi z  dr. geodezije Antonom Prosenom.

Za natančno določitev te točke na terenu smo zaprosili geodetsko organizacijo Merkant-il iz Knežaka z geometrom Frankom Tomšičem. Zaključni korak pri določitvi občinskega Geosa se je zgodil 26. aprila 2006, ko se je pod Ahcem zbrala kvalificirana skupina s predlagatelji, ki je s pomočjo satelitske tehnike natančno določila geometrijsko točko občine Ilirska Bistrica.

Pričakovati je, da bo KS Jasen, ki pokriva teren na katerem je občinska geometrijska točka, ob sodelovanju občine Ilirska Bistrica poskrbela za ovrednotenje te točke in jo obogatila tudi z vsebino.

Na sliki skupina prisotnih, ki je botrovala določitvi občinskega Geosa pod Ahcem. Z leve: Jože Baša iz Jasena, Janko Muha PD Snežnik, v rumenih majicah ekipa geodetske organizacije Merkant-il iz Knežaka.

Tekst in foto Vojko Čeligoj.

 

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

2005-6

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Določanje geosa Občine Ilirska Bistrica

Ključne besede

Geos, občinsko središče

Datum objave

18.09.2019 21:01

Zadnja sprememba

19.09.2019 10:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam