Zemljevid  

Gasilska slovesnost v Zagorju 1955

Gasilska svečanost v Zagorju na Pivki. Zgodila se je 1955. leta v spomin na 65-letnico ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Zagorje in v počastitev 10-letnice konca 2. svetovne vojne in osvoboditve. Svečani oder je bil postavljen pred stari gasilski dom, nanj so gasilci kot prireditelji po tedanji navadi postavili vaškega prvoborca Jožeta Česnika (zgoraj levo) in občinskega funkcionarja Jožeta Guština (zgoraj desno). Pogledi, zazrti v levo, pričajo, da so pričakovali še nekoga, nemara glavnega. Govornika? Morda mimohod parade? ...

Preberi več

Gasilska svečanost v Zagorju na Pivki. Zgodila se je 1955. leta v spomin na 65-letnico ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Zagorje in v počastitev 10-letnice konca 2. svetovne vojne in osvoboditve. Svečani oder je bil postavljen pred stari gasilski dom, nanj so gasilci kot prireditelji po tedanji navadi postavili vaškega prvoborca Jožeta Česnika (zgoraj levo) in občinskega funkcionarja Jožeta Guština (zgoraj desno). Pogledi, zazrti v levo, pričajo, da so pričakovali še nekoga, nemara glavnega. Govornika? Morda mimohod parade? Svečani ton  vzbujajta praporščaka: Ivan Čeligoj v paradni gasilski uniformi z gasilskim društvenim praporom; in še ne 10-letni gasilsko uniformirani pionir Rajko Fatur. Ki je tako ostal zvest gasilski tradiciji Čopčove hiše, saj so bili davnega leta 1890 med ustanovitelji društva Jakob Čopič postavitelj Čopčove hiše. In Rajkotov ded in praded Matija Fatur in Matija Fatur ml. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Verjetno Štefan Bratina, hrani Rajko Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1955

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Jože Česnik, Jože Guštin, Ivan Čeligoj, Rajko Fatur

Ključne besede

gasilci, slovesnost, prapor

Datum objave

11.09.2018 15:11

Zadnja sprememba

11.09.2018 15:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam