Gardist na Avali

Nedelja, 6. septembra 1964 – lepa, sončna in zadnja, ko sem v Titovi gardi v četi veze na beograjskem Dedinju služil vojaški rok. Izkoristil sem jo za obisk nekaj kilometrov oddaljenega spomenika na Avali. Bil sem v prvi generaciji jugoslovanske vojske, ki so ji skrajšali služenje vojaškega roka z dveh let na osemnajst mesecev. Nikoli ne bom pozabil besed komandirja čete, majorja po činu, ki je ob vsesplošnem veselju ob sprejetju te novice dejal: »Tako mladi kot ste bili na služenju vojaškega roka, ne boste nikoli več ...

Bil sem v prvi generaciji jugoslovanske vojske, ki so ji skrajšali služenje vojaškega roka z dveh let na osemnajst mesecev. Nikoli ne bom pozabil besed komandirja čete, majorja po činu, ki je ob vsesplošnem veselju ob sprejetju te novice dejal: »Tako mladi kot ste bili na služenju vojaškega roka, ne boste nikoli več.« In, imel je popolnoma prav.

Vir: osebni spomini

Prispeval: Rudi Škedelj