»FURMANI PO CEST’ PELJAJO…«  s podnaslovom ILIRSKA BISTRICA »MESTO BREZ MUZEJA!«

Šolske pustne prireditve na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici v letu 1999 so bile resnično nekaj posebnega. S sodelovanjem Muzejskega krožka pri DU in z učenci OŠ smo obnovili kar nekaj starih običajev v Ilirski Bistrici in poželi veliko občudovanje domačinov, ki so se čudili nenavadni povorki skozi mesto. Tudi po mestu so tega dne bile v vitrinah trgovin postavljene nekatere razstave, ki so spominjale na bogato kulturno dediščino našega mesta, šolarji so predstavili tudi vleko ploha skozi mesto, ki je žal skoraj utonila v pozabo.

Na sliki: Andrej  Jelen iz Trnova, velik ljubitelj konj in vsega kar je bilo povezano s konji je pred poštno stavbo, predstavil številne predmete, vozove in konjsko opremo, iz svoje bogate zbirke, ki nekoč sodila v čas prevozništva, ko brez konjske vprege ni šlo. Mimoidoče je opozoril, da smo žal mesto BREZ MUZEJA, kar  nam seveda ni v čast in na mnogih področjih dnevno izgubljamo vrednote, na katere so bili naši predniki tako ponosni. Da je bil še boj prepričljiv se je tudi sam oblekel v obleko v kateri so lastniki konj ponujali svoje usluge, tudi za razvedrilo.

V prireditvi je z nasveti sodeloval tudi nepogrešljivi domači proučevalec domače preteklosti  Romeo Volk. Njegova soproga Vanda Volk je poskrbela, da je Muzejski krožek imel zavetje v okviru Delavske univerze Ilirska Bistrica. Da se v teh dvajsetih letih na področju muzejskega varovanja domače kulturno zgodovinske dediščine v mestu ni nič spremenilo, dokazuje ugotovitev, da je mesto še vedno brez krajevnega muzeja. (362/vč)