Franc Jožef Hočevar - rojstna hiša in spominska tabla

Hočevar je po osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko ter leta 1875 doktoriral. Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, od leta 1879 do 1891 profesor gimnazije v Innsbrucku, nato profesor na tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu.

V mednarodnih matematičnih revijah je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike. Nekateri so bili v rabi celo do 2. svetovne vojne. Prevajali so jih (pisal je v nemščini) tudi v srbohrvaščino in italijanščino. Prirejeni angleški prevod Geometrije je izšel tudi v Londonu leta 1903.

Zaradi svojega dela spada Franc Hočevar med velike slovenske matematike kot so Jurij Vega, Josip Plemelj, Franc Močnik in drugi; V Metliki se po njem imenuje ulica.

Umrl je v Gradcu.

Spominsko ploščo na zgradbi metliške komende so postavili slovensko Društvo matematikov in fizikov ter Belokranjsko muzejsko društvo. Odkrita je bila v prisotnosti šolskega ministra 20. junija 2009.

Vir: Fokus – Metlika