EKSLIBRISI ANDRUSKA KAROLIJA, BRKINI, 1995

»Ekslibris je listek na katerem je narisan, nalepljen ali odtisnjen likovni simbol lastnika knjige, kar v dobesednem prevodu tudi pomeni beseda »ekslibris«, da je knjiga, ki nosi to oznako iz »knjižnice tega in tega lastnika«! Seveda je ekslibris bolj cenjen, če ga je izdelal umetnik.« Ekslibris s simboli praviloma pripoveduje o lastnikovi dejavnosti, njegovem poklicnem delu, posebnem zanimanju, hobijih, poklicnih povezavah, naravnih lepotah idr.

Na Ilirsko-bistriškem nas je skupino domačinov uvedla v svet ekslibrisa tedanja direktorica matične knjižnice »Makse Samse« ga. Darinka Žbogar. Povezala nas je z dr. Rajkom Pavlovcem, tajnikom izjemno delovnega Društva exlibris Sloveniae, iz Ljubljane, verjetno enega najaktivnejših tovrstnih društev v Evropi. Kaj hitro smo se vključili v pestro društveno dejavnost. Širili smo vedenje o likovnih vrednotah drobnih likovnih izdelkov in hkrati širili ljubezen do knjig, kot nosilca umetniško izdelanega ekslibrisa. Vzpodbujali smo ljubezen do drobne likovne grafike. Udejstvovali smo se na mnogih društvenih aktivnosti in organizirali številne razstave ekslibrisov na domačih šolah pa tudi vzpodbujali likovnike, da so s svojimi učenci izdelovali ekslibrise.

Druženje z dr. Rajkom Pavlovcem (1932 – 2013) nas je povezalo z umetnikom Karolyjem Andruskom, doma iz Sente v Vojvodini. Umetnik nas je dvakrat obiskal tudi v Ilirski Bistrici. Leta 1995, prav na svoj osemdeseti rojstni dan, ko si je ogledal  šolsko razstavo ekslibrisov na OŠ D. Kette in bil deležen drobne pozornosti nas domačih članov društva. Ob naslednjem obisku se je udeležil društvene ekskurzije po Brkinih.  Bila je to prilika, da je umetnik v svojo skicirko narisal vsaj dvajset brkinskih motivov in kasneje po njih izdelal miniaturne ekslibrise. Odtisnjene je povezal v drobno knjižico z napisom BRKINI. Izdelani so v  tehniki lesoreza in linoreza in so med domačimi zbiralci izredno cenjeni. Vsi »bistriški Andruškovi ekslibrisi« nosijo umetnikove inicialke »AK« in jih je med Bistričani vsaj nekaj sto. Umetnik Andrusko je izdelalveč kot 4000 ekslibrisov.

(Po Obvestilih Društva ekslibris Sloveniae, št. 177, z dne 8. sept. 2008, vč/384, ob 10. obletnici umetnikove smrti.).