Družina Ivana Prosena, sodnega oficiala v Ilirski Bistrici, 1917

Družina Ivana Prosena, sodnega oficiala v Ilirski Bistrici.

Sodni oficial Ivan Prosen se je iz Gorice preselil v Ilirsko Bistrico in se zaposlil na sodišču konec devetnajstega stoletja. Poročen je bil z Marijo Tivani. Poročne priče so bili sodelavci in premožni Bistričani. Tu so se jim rodili trije otroci: Milan, ki se je rodil leta 1902 pri Kranjčevih v Trnovem je dobil še imena Emil, Frančišek in Jožef, druga se je leta 1903 rodila hčerka Marija z imeni  Ivana in Štefanija v Jelovškovi hiši v Ilirski Bistrici. Najmlajši rojen leta 1907 je bil Karel rojen v starem delu Bistrice. Dobil je še imeni Ludvik in Edvard. Fanta sta obiskovalna deško osnovno šolo v Trnovem , dekle pa samostansko šolo zavodu sester De Notre Dame v Trnovem. Po prvi vojni je Italija družino pregnala  v Jugoslavijo. Otroci so šolo nadaljevali na Sušaku. Kasneje so se preselili v Beograd. Fanta sta obisovala vojaško akademijo in dosegla lepe uspehe Milan je končal generalštabno šolo in se izpopolnjeval na  triletni Ecole militaire v Parizu. Karel, sedaj kot Dragotin je diplomiral na Geodetski vojni šoli. Oba sta dosegla visoka položaja. Milan je pogosto zastopal Kralja Aleksandra I. in kasneje Kralja Petra II. Tik pred drugo vojno je bil vojaški ataše v Ankari. V vojnem času je spremljal kraljico Marijo v izgnanstvo v London. Bil je tudi kraljevi pooblaščenec v Egiptu, kjer je v taborišči v Agani pri Kairu sodeloval pri  novačenju slovenskih in hrvaških vojnih ujetnikov v kraljevo vojsko. Tu je oblikoval  prvi gardijski bataljon in na posebni svečanosti vojaški enoti vročil kraljevo bojno zastavo. Ohranjen je posnetek njegovega nagovora zbrani kraljevi vojaški enoti, naprej v srbskem in nato v slovenskem jeziku. Kasneje so med slovenske in hrvaške fante prišli predstavniki Titove partizanske vojske in bili so daleč bolj prepričljivi. Zbrani prostovoljci so napolnili prekomorske brigade in za ceno hudih žrtev osvobajali Dalmacijo in vse kraje do slovenske Koroške. Milan je  ostal v Londonu, z ženo nista imela otrok in tam je tudi pokopan. Drago je dolgo sodeloval v strokovnih organizacijah po vsej Evropi in si v Beogradu ustvaril družino. Pokopan je v Beogradu. Njegov sin Milan (ime je. dobil po slavnem stricu) nadaljuje očetovo delo v gradbeništvu, poje v beograjski operi in je znani turistični vodič.    (Vojko Čeligoj, fotografije Milan Prosen Bgd)