Družina Cvetanovih iz Smrj pod Premom, 1914

Vojko ČELIGOJ, 30. sept. 2019

Družina Kovačič po domače Cvetanovi iz Smrj pod Premom so bili znana, ugledna in premožna družina. Mnogi družinski člani so dosegli vidne uspehe v javnem življenju. Tokrat predstavljamo eno redkih družinskih fotografij, kjer je ob starših zbranih sedem od desetih Cvetanovih otrok. Posneta je bila leta 1914 tik pred začetkom prve svetovne vojne.

V prvi vrsti z leve sedita mlajša dva Cvetanova Dragica poročena Ramovš in Alojz, ki je prevzel posestvo in Cvetanovo posestvo. V sredi sedijo Janko izjemni telovadec in Sokol, oče Anton, mati Frančiška in sin Franc duhovnik v Košani in Trnju pod Pivko.

Na sliki manjkajo sin Anton, ki je mlad umrl, Frančiška poročena Kregar in Antonija poročena k Stadlerjevim v Zarečje pri Ilirski Bistrici.