skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dr. Ljudevit Kovač zdravnik v Ilirski Bistrici, okrog 1963

Okrog leta 1960 je v Ilirski Bistrici nastopil delo splošni zdravnik dr. Ljudevit Kovač s soprogo dr. Mirjam, pediatrinjo. Bila je prva pediatrinja v Ilirski Bistrici V njunem času je ambulanta delovala v stavbi sedanje veterinarske ambulante v Vilharjevi ulici in so jo okrog leta 1963 preselili v stari (italijanski) otroški vrtec. Bila je to samo začasna rešitev, saj so tri leta pozneje že zgradili nov zdravstveni dom, ki še danes služi svojemu namenu. Na sliki: Ob otvoritvi, oz. preselitvi v pritličje stavbe v Župančičevi ulici &sca ...

Preberi več

Okrog leta 1960 je v Ilirski Bistrici nastopil delo splošni zdravnik dr. Ljudevit Kovač s soprogo dr. Mirjam, pediatrinjo. Bila je prva pediatrinja v Ilirski Bistrici

V njunem času je ambulanta delovala v stavbi sedanje veterinarske ambulante v Vilharjevi ulici in so jo okrog leta 1963 preselili v stari (italijanski) otroški vrtec. Bila je to samo začasna rešitev, saj so tri leta pozneje že zgradili nov zdravstveni dom, ki še danes služi svojemu namenu.

Na sliki: Ob otvoritvi, oz. preselitvi v pritličje stavbe v Župančičevi ulici št. 5, je zaposlenim o tem uspehu, kar v čakalnici stavbe,  spregovoril prav dr. Ljudevit Kovač. Verjetno sta zakonca Kovač stanovala v isti stavbi.

Dr. Maksimiljan Modic, ki je ves svoj delavni čas opravil v Ilirski Bistrici, se po pripovedi spominja, da je bil dr. Kovač kar nervozen zaradi napačnega poudarjanja njegovega priimka in paciente potrpežljivo popravljal. Zahteval je, da se njegov priimek izgovarja s poudarkom na prvem zlogu, zato ni čudno, da so sodelavci raje uporabljali njegovo nad ime Laci, ali Lajči. Kasneje je zdravnika, zakonca Kovač, poklicna pot vodila v Domžale in Črnuče, sta se pa rada vračala v Bistrico, kjer sta imela med sodelavci številne prijatelje. Nekoč, vsaj 20 let pozneje, sem dr. Kovača in soprogo Mirjam slučajno srečal na njunem sprehodu na Sviščakih pod Snežnikom. Pozdravil sem ju in se jima predstavil. Prepoznal me je, verjetno po moji mami trafikantki, ki mu je v trafiki dostikrat shranila njegovo znamko cigaret. Zanimalo ga je, kako je z njo, povprašal pa je tudi po moji sestri Sonji, takratni študentki. Neverjetno kakšen spomin.  (309/vč)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani V. Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1963

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Kraj

Ilirska Bistrica

Osebe na fotografiji

dr. Ljudevit Kovač

Ključne besede

Ilirska Bistrica, preselitev zdravstvenega doma, dr. Kovač

Datum objave

12.11.2017 15:57

Zadnja sprememba

13.11.2017 09:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam