Doprsni kip narodnemu heroju Janku Brodariču v Metliki

Janko Brodarič je bil rojen leta 1921 v Rosalnicah. Leta 1941 se je vključil v NOB in aprila 1942 odšel v partizane. Dne 1. junija 1942 je sodeloval pri napadu belokranjskih in kočevskih partizanov na italijansko postojanko Stari trg ob Kolpi. Hudo ranjenemu so v partizanski bolnišnici odrezali nogo, ga jeseni 1942 umaknili v Žumberak na Hrvaško in nato dalje v Veljun na Kordunu; tu je delal v partizanskih delavnicah. Padel je v začetku leta 1943. Doprsni kip je 3. julija 1983 postavila ZZB Metlika. Izdelal ga je akademski kipar Boris Kalin. Vir ...

Doprsni kip je 3. julija 1983 postavila ZZB Metlika. Izdelal ga je akademski kipar Boris Kalin.

Vir: Zvonko Rus: Kronika mesta Metlika II