skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Doprsni kip Alojza Gangla v Metliki

Kipar Alojz Gangl (1859-1935) Rojen je bil v Metliki. Študiral je na Dunaju. Leta 1888, še med študijem, je ustvaril prvi slovenski kip nacionalnega pomena, kip Valentina Vodnika, ki so ga postavili pred tedanji ljubljanski licej. Tudi kiparsko okrasje na pročelju opere v Ljubljani je njegovo delo. Izdelal je  spomenik Valvasorju in doprsni kip Franceta Prešerna. Od leta 1917 je živel v Pragi, kjer  najdemo številna njegova dela. Izdelal je tudi kip Kristus - osameli popotnik, ki stoji pri vhodu na metliško pokopali&sc ...

Preberi več

Kipar Alojz Gangl (1859-1935)

Rojen je bil v Metliki. Študiral je na Dunaju. Leta 1888, še med študijem, je ustvaril prvi slovenski kip nacionalnega pomena, kip Valentina Vodnika, ki so ga postavili pred tedanji ljubljanski licej. Tudi kiparsko okrasje na pročelju opere v Ljubljani je njegovo delo. Izdelal je  spomenik Valvasorju in doprsni kip Franceta Prešerna. Od leta 1917 je živel v Pragi, kjer  najdemo številna njegova dela. Izdelal je tudi kip Kristus - osameli popotnik, ki stoji pri vhodu na metliško pokopališče.  

Doprsni kip Alojza Gangla je izdelal Metličan Julij Papič, postavilo pa Belokranjsko muzejsko društvo (1965).

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Matjaž Rus

Kraj

Metlika

Ključne besede

Metlika, likovna umetnost, Bela krajina, kip, kipar

Datum objave

09.10.2019 11:15

Zadnja sprememba

09.10.2019 11:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam