skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

"Davčna blagajna" izpred 100-ih let

Gre za dva lista iz blagajniške knjige Bralnega društva Zagorje za leti 1923 in 1924. Enostavno, natančno, pregledno. In zanimivo, večina izdatkov je šla za naročnine časopisov in revij: za v Trstu izhajajoči dnevnik Edinost, za napredno  revijo Ženski svet, humoristični list Čuk na palci, predvsem mladim namenjeno Mladiko … Zapisi ob osnovni funkciji zgovorno pričajo še o tedanjih društvenih ciljih – ohranjanju žive slovenske besede v času, ko se je fašistični pritisk nanjo vse bolj stopnjeval. Pa tud ...

Preberi več

Gre za dva lista iz blagajniške knjige Bralnega društva Zagorje za leti 1923 in 1924. Enostavno, natančno, pregledno. In zanimivo, večina izdatkov je šla za naročnine časopisov in revij: za v Trstu izhajajoči dnevnik Edinost, za napredno  revijo Ženski svet, humoristični list Čuk na palci, predvsem mladim namenjeno Mladiko … Zapisi ob osnovni funkciji zgovorno pričajo še o tedanjih društvenih ciljih – ohranjanju žive slovenske besede v času, ko se je fašistični pritisk nanjo vse bolj stopnjeval. Pa tudi o visoki kulturni zavesti primorskih Slovencev med velikima vojnama.

Slika

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Ohranil pok. Jože Žele, fotografiral S. Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1925/26

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Knežak

Osebe na fotografiji

pisno gradivo

Ključne besede

bralno društvo, Edinost, Čuk na palci

Datum objave

12.05.2016 16:19

Zadnja sprememba

12.05.2016 16:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam