Cicibani planinci so bili doma v Ilirski Bistrici, 1974

Obilno dejavnost s planinskim podmladkom so v sedemdesetih letih preteklega stoletja v PD Ilirska Bistrica nadgradili tudi z vključitvijo najmlajših – cicibanov v planinsko dejavnost. Poskus, ki so ga opravili v vrtcu v Ilirski Bistrici je pokazal, da planinska dejavnost z najmlajšimi lahko močno popestri tako osnovno dejavnost v vrtcih, kot nudi številne možnosti za vzgojno in izobraževalno delo pri delu z najmlajšimi.

Na sliki: Cicibani planinci na enem svojih prvih izletov v naravo s svojima vzgojiteljicama Marijo Štefančič in Heleno Klanšček. Izjemno priljubljeni so bili izleti k izviru Sušca, na Gradino, na Drago, na Hrib svobode, na Solne in na druge »vrhove« v neposredni bližini njihovega vrtca v Ilirski Bistrici. Postopoma so se pridružile tudi ostale vzgojiteljice iz sosednjih vrtcev iz ilirsko Bistriške občine. Izleti cicibanov planincev so postali  pravcato planinsko gibanje pod Snežnikom. Domači slikar Jože Šajn je pripravil slikovno podobo ciljev poti in oblikoval prave planinske žige, ki so jih mladi z veseljem odtiskovali v svoje planinske izkaznice. Nad to vrstno dejavnostjo je bil navdušen tudi prof. športne vzgoje Silvo Kristan iz fakultete za šport v Ljubljani. Svetoval je pri pripravi metodičnih pristopov in že je v sodelovanju z domačim mladinskim vodnikom Mojmirjem Štefančičem nastal pravi planinski dnevnik CICIBANOVE STEZICE, namenjen prav predšolskim otrokom. Aktivnost za najmlajše planince je prevzela Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije in jo tako razširila po vsej Sloveniji. Planinske mentorice iz vrtca v Ilirski Bistrici so svoje izkušnje predstavile tudi svojim kolegicam iz 13 vrtcev iz vse Slovenije na Lisci. 259/vč