Cicibani planinci Ilirska Bistrica, 1971

Za organizirano planinsko delo z domačo mladino so bila na ilirskobistriškem odločujoča šestdeseta leta. Leta 1966 so bili organizirani prvi skupinski planinski majski izleti na trnovski osnovni šoli Dragotina Ketteja na bližnje vrhove, tudi na Snežnik. Leta 1967 je večja skupina mladih šolskih planincev prehodila velik del Pohorja. Leta 1968 so že tekmovali v orientaciji na Nanosu. Izšolani so bili prvi mladinski vodniki, kar je omogočilo še bolj organizirano delo. Leta 1969 so na izletu na Triglav z večjo skupino mladih utemeljili mladinski odsek domačega PD in izvolili mladinsko vodnico Dolores Kocjan za prvo načelnico Mladinskega odseka društva. Z vključevanjem prosvetnih delavcev v planinsko mentorstvo se je skokovito povečal obseg delovanja z mladino in s tem tudi število planinskega podmladka v društvu. Leta 1968 je v društvu bilo le 28 mladih članov, čez nekaj let pa že 1193.

S cicibani planinci so se najprej ukvarjale vzgojiteljice v otroškem vrtcu  Jožefe Maslo. Vodili sta jih vzgojiteljici  Marija Štefančič in Helena Klanjšček, ki sta tudi poskrbeli za pedagoški pristop k temu delu. Slikar Jože Šajn je v vrtcu narisal velik načrt planinskih poti in njihove cilje po okolici njihovega vrtca. TV Slovenija je posnela izlet cicibanov planincev k slapovom v Sušcu in ga predstavila javnosti. Kmalu smo imeli skupine cicibanov planincev na vseh osnovnih šolah in vrtcih in z njimi planinske mentorje. Na planinski podmladek je z naklonjenostjo gledala tudi Mladinska komisija pri PZS in povzela tovrstno dejavnost za celo Slovenijo, ki je bila edinstvena v Sloveniji in celo v Evropi. Tedaj nas je obiskal tudi prof. Silvo Kristan iz Fakultete za šport in dodal še svoje nasvete. Naš mladinski vodnik Mojmir Štefančič je pripravil duhoviti dnevnik za mlade planince CICIBANOVE STEZICE v katere so cicibani narisali kakšen motiv z vsakega izleta. PZS je na našo pobudo dala natisniti omenjeni dnevnik za vse slovenske vrtce celo v nakladi 32.000 izvodov. Po opravljenih šestih izletih so cicibani planinci prejeli znak »podmladka PD«, kot je na sliki. Za nadaljnje planinsko udejstvovanje pa še planinski klobuček. V času te dejavnosti smo podelili nad tisoč klobučkov, organizirali še mnoga planinska srečanja in pohode. Znak podmladka nam je oblikoval planinski prijatelj Filip Matko Filutek iz Beltincev, ki je oblikoval tudi znak domačega PD in društveni prapor. VČ/427/2019