Češka sokolska razglednica iz Prage dvakrat v Ilirsko Bistrico, 1912

G. Emil NOVAK, znani proučevalec češkega in svetovnega sokolskega gibanja, mi je v znak dolgoletnega plodnega sodelovanja že pred leti poslal lepo sokolsko razglednico kot spomin na VI. vsesokolski zlet v Pragi davnega leta 1912. Razglednica je bila podpisana z udeleženci zaključnega sokolskega sestanka ob izteku zleta. Sokolska razglednica je bila naslovljena v Ilirsko Bistrici v roke znanega bistriškega zdravnika dr. Viktorja Gregorića. Poslal mu jo je češki sokolski prijatelj in pripisal: »Pane doktore! Prejmite pozdrav ze sletu slovanskiho!« Ing… podpis je žal nečitljiv.« Dr. Gregorić je po prvi vojni kupil Šmarješke toplice, razvijal turizem na Dolenjskem in bil celo novomeški župan.

Za Bistričane je razglednica posebej zanimiva, ker sta na njej poleg podpisov ostalih udeležencev, podpisana tudi dva bistriška delegata v Pragi: Ivan Tomšič Ivetov tajnik in starosta Sokola Josip Samsa. Za ostale tri delegate na zletu so podatki bili znani: Viktor Tomšič načelnik Sokola, Vida Samsova in Josip Hrvatin Brcajev. Na skupni fotografiji prepoznamo še Vinka Šketa, ki je tedaj bil na trgovski šoli v Pragi in je prišel pozdraviti odhajajoče Bistričane. Omenjena kartica skriva še kakšno skrivnost. Kako, da je bila kasneje vrnjena nazaj na Češko, prišla v roke g. Emilu Novaku in spet našla pot v Ilirsko Bistrico.

»KAR SLOVAN, TO SOKOL!« je bilo znano sokolsko geslo! Ohranimo to slovansko sokolsko tradicijo. IIirsko-Bistriški Ilirski Sokol je bil ustanovljen kot tretje sokolsko društvo na Slovenskem, takoj za ljubljanskim in Kranjskim Sokolom.  241/vč