Celjanka Ivanka Gračanin (roj. Agrež) na reški plaži Sabličevo, 1954

Ivanka Agrež, tretjerojena izmed petih otrok Ivane in Antona Agreža, je že v letu 1940 kot 18-letnica zapustila svojo rodno hišo na Skalni kleti v Celju. S posredovanjem brata Edvina, ki je služil vojaški rok v aviaciji Kraljevine Jugoslavije na beograjski Batajnici, je spoznala kapetana Iva Gračanina, rojenega Sarajevčana, s katerim se je preselila na Sušak v Reki, blizu, tudi Slovencem zelo znane, božjepotne cerkve na Trsatu, h kateri smo običajno tudi poromali ob obisku reških sorodnikov. Na fotografiji je Ivanka na plaži Sabličevo ...

Na fotografiji je Ivanka na plaži Sabličevo, 8. avgusta 1954, s svojimi otroki. Spredaj sta sinova Ivek in Dragan ter hči Zlata, Za njimi pa Ivanka s hčerko Meri.  Ivanka in njeni otroci so veliko šolskih počitnic preživeli pri stari mami Ivani Agrež na Skalni kleti pod celjskim gradom.

Vir: osebni arhiv

Prispeval: Rudi Škedelj