skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

ČEBELARSKA RAZGLEDNICA 1909/1910

Znameniti čebelarski strokovnjak, gospodarstvenik in lastnik Prve kranjske tovarne testenin PEKATETE v Ilirski Bistrici Anton Žnideršič (1874 – 1947) se je zavedal kako pomembno je propagirati pomen čebelarstva in osveščati čebelarje o sodobnih pristopih pri čebelarjenju. Antona Žnideršiča smatrajo slovenski čebelarji za reformatorja slovenskega čebelarstva. Njegov AŽ panj danes uporablja velika večina slovenskih čebelarjev.

Že ob ustanovitvi ilirsko-bistriške čebelarske podružnice leta 1907 je predlagal, da podružnica izda določeno količino čebelarskih razglednic in si tako tudi finančno pomaga. Njegov predlog o tiskanju čebelarske razglednice je uspel šele, ko ga je ponovil kot član osrednjega odbora slovenskega čebelarskega društva v Ljubljani.

Od celotne količine natisnjejh koloriranih razglednic je ohranjena le ena sama, ki jo hrani Čebelarski muzej v Radovljici. Razglednica je v izredno slabem stanju in ji je prijatelj Drago Kolenc računalniško dodal nekdanji videz.

Na sliki so predstavljeni štirje Vzorni čebelnjaki na slovenski zemlji, Čebelnjak Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici, Čebelnjak Janeza Strgarja v Bitnjah na Gorenjskem, Čebelnjak Toplak v Dornavi na Štajerskem ter Čebelnjak J. Jurančiča v Sv. Andražu na Štajerskem. Sredi razglednice je v medaljonu podoba Čebelarskega staroste dr. Ivana Dzirzona.

 

Anton Žnideršič je tudi za potrebe svojega čebelarstva izdal kar nekaj razglednic, ki so med zbiralci zelo cenjene in iskane. (V.Č.)

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.