Božič 1943 v Dekmanci ob Sotli

Za božič leta 1943, med vojno, so se pri Kotnikovih v Dekmanci na Kozjanskem zbrali sorodniki in sosedje. V hišo tik ob Sotli so prišli že odseljeni domači otroci s svojimi družinami ter sosedje, tudi iz Hrvaške. Večina vaščanov je bila v tem času izseljena v Nemčijo, v njihovih hišah pa so živeli s Kočevskega odseljeni Nemci.

Za fotografijo jih je zbral eden od sorodnikov, ki je takrat živel v Gradcu. V ozadju je božični drevešček, ki so ga okrasili z bomboni, piškoti, okrasnimi bučkami in angleom.

Moški v zgornjem desnem kotu fotografije je oče otroka, ki ga njegova žena, doma iz te hiše, drži v naročju. V trenutku nastanka posnetka ju je nasmejan gledal. Naslednje leto je padel na ruski fronti. Deček, ki je na tej fotografiji še čisto majhen otrok, se ga kot odrasel moški ni niti spomnil.

V trenutku praznovanja božiča 1943 nihče od njih ni mogel slutiti, kako se bodo v negotovem vojnem času razvili dogodki.