Zemljevid  

Boji za osvoboditev Ilirske Bistrice in Primorske, april 1945

Zadnje dni aprila 1945 in začetek meseca maja je bilo na Bistriškem in na Primorskem zelo burno. Partizanska vojska je z velikimi žrtvami s 4. armado osvobajala Primorje, otoke in zaledje. Titovo povelje, da mora biti Trst osvobojen do 1. maja je partizanska vojska želela uresničiti. Izkazale so se prekomorske brigade, posebej 3. prekomorska udarna brigada! Da bi osvobodile še slovensko Koroško so v okolici Reke pustile večji prostor, ki ga je z velikimi žrtvami zasedel elitni 97. nemški korpus. Ta je 6. maja vendarle priznal premoč part ...

Preberi več

Zadnje dni aprila 1945 in začetek meseca maja je bilo na Bistriškem in na Primorskem zelo burno. Partizanska vojska je z velikimi žrtvami s 4. armado osvobajala Primorje, otoke in zaledje.

Titovo povelje, da mora biti Trst osvobojen do 1. maja je partizanska vojska želela uresničiti. Izkazale so se prekomorske brigade, posebej 3. prekomorska udarna brigada! Da bi osvobodile še slovensko Koroško so v okolici Reke pustile večji prostor, ki ga je z velikimi žrtvami zasedel elitni 97. nemški korpus. Ta je 6. maja vendarle priznal premoč partizanske vojske in po trdih pogajanjih v Ilirski Bistrici, naslednji dan v Zagorju na Pivki pri Petrovih, podpisal kapitulacijo. Predalo se je 16.000 nemških vojakov s kompletno oborožitvijo. Bil je to zadnji velik uspeh partizanske vojske na Primorskem.

Na sliki del štaba partizanske vojske v zaključnih operacijah na Primorskem (verjetno v okolici Ilirske Bistrice.) Ve morda kdo za natančnejši podatek o kraju kjer je bila posneta objavljena fotografija, ki jo hrani arhiv muzeja Koper. Z leve: Edvard Kocbek, kulturnik, Petar Drapšin komandant 4. armade, dr. Ivan Ribar predsednik Avnoja in Edvard Kardelj.  (307/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Muzej Koper

Čas, ki ga prikazuje slika

april 1945

Obdobje nastanka slike

2. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

E. Kardelj, P. Drapšin

Ključne besede

Zaključni boji za Primorsko

Datum objave

01.11.2017 20:23

Zadnja sprememba

01.11.2017 20:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam