Zemljevid  

Bogumil Brinšek, prvi slovenski jamski fotograf,Dolenjska 1909

Bogumil Brinšek (1874-1914), pravnik, domačin iz Trnovega pri Ilirski Bistrici, duša planinske druščine Drenovcev, je konec 20. stoletja skupaj s svojimi tovariši odkrival lepoto slovenskih gora in podzemlja. Prepričevali so ljubitelje narave in planin, da so slovenske gore lepe in  še lepše prav v zimskem času. Na svoje podvige pri raziskovanju jamskega sveta je nosil fotografski aparat in s posnetki  kraškega podzemlja navduševal svoje plezalne tovariše in vso slovensko javnost. Leta 1910 so pri ...

Preberi več

Bogumil Brinšek (1874-1914), pravnik, domačin iz Trnovega pri Ilirski Bistrici, duša planinske druščine Drenovcev, je konec 20. stoletja skupaj s svojimi tovariši odkrival lepoto slovenskih gora in podzemlja. Prepričevali so ljubitelje narave in planin, da so slovenske gore lepe in  še lepše prav v zimskem času. Na svoje podvige pri raziskovanju jamskega sveta je nosil fotografski aparat in s posnetki  kraškega podzemlja navduševal svoje plezalne tovariše in vso slovensko javnost. Leta 1910 so pripravili prvo fotografsko razstavo, kjer so prav Brinškove fotografije izstopale po dovršenosti in estetiki, kot je zapisal njegov plezalni kolega prof. Pavel Kunaver. Žal je Brinšek padel ob Drini že v prvem mesecu spopadov v prvi svetovni vojni.

Brinškova fotografska  dediščina je danes, žal, osiromašena, saj je požar, po drugi vojni, na sedežu slovenske planinske organizacije, kjer so bile shranjene Brinškove fotografske plošče, uničil dobršen del gradiva.

Da bi zbrali vse dosegljivo gradivo, tudi ono, ki je bilo objavljeno v mnogih revijah in časopisih, čaka raziskovalce Brinškovega fotografskega opusa  veliko dela.

Na sliki: Bogumil Brinšek, skrajni desni, s prijateljema v eni od dolenjskih jam, 1909.

Sliko hrani, avtor prispevka; 286/ vč.

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Bogumil Brinšek

Čas, ki ga prikazuje slika

1909

Obdobje nastanka slike

Do 1. svetovne vojne

Osebe na fotografiji

Bogumil Brinšek in tovariša

Ključne besede

V kraškem podzemlju Dolenjske

Datum objave

23.08.2017 10:58

Zadnja sprememba

23.08.2017 10:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam