skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dragomlja vas - Belokranjski odred

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spomin ...

Preberi več

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. 

Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spominska plošča, ki je hkrati tudi zahvala prebivalcem Dragomlje vasi, ki je borce prehranjevala. 

 Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Matjaž Rus

Kraj

Suhor

Ključne besede

2. svetovna vojna, Metlika, Dragomlja vas, Bela krajina, borci, Belokranjska četa

Datum objave

17.03.2020 08:13

Zadnja sprememba

17.03.2020 08:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam