Balinarji pri gostilni Šajn pri Bubcu v Knežaku okrog l. 1967

Balinarji pri gostilni Šajn »pri Bubcu« v Knežaku okrog leta 1967.

Fotografijo hrani Rude Šajn – Bubcov iz Knežaka 1B, on stoji prvi z leve in ravno meče kuglo, drugi z leve je Tone Keš – Nežen iz Knežaka, zelo strasten balinar in hud zbijalec; vedno, kadar je zbijal kuglo, je rekel: »A ta je tista!«. Tretji z leve je Slavc Šenkinc znan tudi kot Slavc Kovač, ker je bil kovač po poklicu in tudi strasten balinar. Zadnji desno je pa Franc Šorc – Palčenov. O njem je znano, da je kot italijanski vojak preživel krvavo bitko za Stalingrad, njegova enota je bila tik pred črto, s katero je ruska armada obkolila nemško 6. armado in jo zaprla v tako imenovani žep pri Stalingradu.

Fotografijo je posnel Anton Šajn mlajši, brat Rudeta, ki je na fotografiji. Po oblekah sodeč se je to dogajalo verjetno v nedeljo po maši ali pa ob kakšnem večjem prazniku, saj je bilo takrat balinanje zelo popularno in se je večkrat zavleklo v pozno popoldne ali pa večer.

Tone Škrlj