Akademik dddr. Jože Maček - 90-letnik

Dddr. Jože Maček, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, častni občan Laškega, se je rodil 28. oktobra 1929 v Njivcah pri Sv. Petru, današnjih Oleščah pri Laškem.

Na fotografiji, ki jo hrani njegova hči Mateja, je družina Maček med 2. svetovno vojno. Takrat nekaj več kot 10-letni Jože sedi na tleh spredaj. Za njim sedijo od leve: njegov oče, mama (ki v naročju drži Jožetovo najstarejšo nečakinjo Malčiko, hčerko njegovega brata Korla) in tast njegove sestre Micike (oče Jožetovega svaka Pepija). Od leve pa stojijo: Jožetov brat Gustl, sestra Micika, neznana mladenka, nato pa Jožetov brat Franček, brat Korl in njegova žena Karlina.

Akademik dddr. Jože Maček je izjemen Slovenec, na katerega smo Laščani zelo ponosni. Je znanstvenik, ki ima tri doktorate, za katerimi niso le doktorske disertacije, ampak pravi opusi znanstvenega dela znotraj posamezne discipline. Je agronom – fitopatolog, ekonomist in zgodovinar. Poleg statusa rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti je še dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti ter član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu. Svetovna univerza v Bensonu v ZDA mu je l. 1989 podelila kulturni doktorat. Leta 2005 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo, pred tem pa številne druge nagrade doma in v tujini. Bil je eden najzaslužnejših za ustanovitev Društva za varstvo rastlin Slovenije, prvo razpravo s tega področja je objavil že l. 1974, kar ga uvršča med začetnike na naravovarstvenem področju tudi širše, ne le v Sloveniji.

Izdani opus dr. Jožeta Mačka je izjemen. Njegova bibliografija šteje ok. 1.400 zapisov, poleg tega je tudi avtor čez 3.000 krajših strokovnih in poljudnih zapisov.

V zadnjih letih je raziskoval predvsem splošno in gospodarsko cerkveno zgodovino ter zgodovino Laškega in okolice, kar je za nas Laščane še posebej pomembno. Kot urednik in s prispevki je sodeloval pri Laškem zborniku 2002 in 2007, prevedel Orožnovo zgodovino dekanije Laško, izdal zgodovinsko delo Laško skozi stoletja ter nekatere krajevne oz. župnijske kronike naših krajev. V Knjižnici Laško je pripravil številna domoznanska predavanja in predstavitve svojih del.

Letos je izšlo njegovo obsežno delo Samostanska in gospodarska zgodovina Jurkloštra, ki ga bomo predstavili v knjižnici ob martinovem. Hkrati bomo tudi proslavili njegovo 90-letnico ter njegovo ustvarjalno delo in prispevek na domoznanskem področju obeležili s priložnostno razstavo.

Prispeval Matej Jazbinšek