60 let Laškega akademskega kluba

Letos Laški akademski klub (LAK) praznuje visoko obletnico – 60-letnico delovanja. 17. marca je v Thermani Laško potekal že 60. akademski ples, jeseni pa bodo v LAK-u izdali zbornik in organizirali svečano prireditev.

Prve prelomnice študentskega organiziranja v Laškem so se zgodile v 50. letih, natančneje leta 1955, ko so se laški študentje odločili, da se kot sekcija Laško priključijo Celjskemu akademskemu klubu. Prvi predsednik sekcije je postal Rafael Cajhen. Dve leti kasneje je bilo v Laškem prvo javno brucovanje.

Že naslednje leto pa je bilo za laške študente najpomembnejše, saj so 8. marca 1958 organizirali svoj prvi akademski ples, z brucovanjem. Konec leta so uradno ustanovili svoj klub, imenovan Laški akademski klub.

Brucovanje, znano tudi kot sprejem brucev, je temeljilo na Križevačkih statutih. V domoznanski zbirki Knjižnice Laško hranimo publikacijo Brucovanje nekdaj in danes, zgodovinarja in pravnika, prof. Miloša Rybářa. V njej lahko preberemo, da je »… slovenska študentska varianta Križevačkih statutov nastala v letih 1884–1889, natisnila pa jih je l. 1889 Narodna tiskarna v Ljubljani v 1.000 izvodih. Študent medicine Josip Rakež je »vinsko-pajdaške regule« prikrojil za študentske razmere. Pri tem se je skliceval na stare Slovane, ki so radi veseljačili. Veseli običaji so se po vihri II. svetovne vojne obnovili tudi pri nas.« Osrednjo vlogo na brucovanju ima Zeleno carstvo, ki predstavi bruce starim bajtam in akademikom. Po uradnem delu sledi ples ob živi glasbi do jutranjih ur.

Akademski ples je najpomembnejši dogodek, ki ga  LAK vsako leto z veseljem organizira, saj pomeni  ohranjanje tradicije in stikov vseh generacij ne le dolžnost, ampak tudi čast.

Prispevali Petra Dermota in Gabrijela Pirš