50 let znaka PD Snežnik Ilirska Bistrica, 1972

Planinsko leto 1972 je bilo za ilirskobistriške planince posebno leto. V društvu smo se odločili, da vidno proslavimo 65. obletnico ustanovitve društva. Postorili smo tudi še vse, za kar v preteklih letih gradnje društvenih planinskih koč ni bilo časa. Med prvimi nalogami je bila zamisel, da društvo da izdelati prapor z nekaterimi planinskimi in krajevnimi simboli. Načrt zanj nam je pripravil planinski društveni prijatelj Filip Matko Filutek iz Beltincev, ki smo ga spoznali na orientacijskem tekmovanju na Sviščakih, ko je tekmoval v ekipi JLA. Upošteval je naše želje, kaj bi radi na znaku društva: obris treh vrhov Snežnika z zasneženim vrhom, zlatorumeno ladjico liburno iz krajevnega grba in letnico 1907, leto ustanovitve društva. Prof. Drago Karolin, društveni predsednik, je še dodal nekaj planinskih simbolov: vrv, cepin in planinsko cvetje. Planinski znak se je uveljavil in ga najdemo na vseh pomembnih društvenih dokumentih in značkah. Prapor, ki s predstavljenim znakom zastopa ilirskobistriške planince že skoraj petdeset let, je izdelala firma Ercigoj v Ljubljani.